O, wat een mooie dag
ik werd niet ziek
er ontplofte geen enkel vuurwerkfabriek
ik werd niet overreden
niemand schoot mij dood
Guido Belcanto
Auteur aan de champagne |
Maakte ik toch een foutje door zo maar een Italiaans restaurant binnen te stappen.
Net even te harde muziek, net even te trendy, net even te kleine tafeltjes en wat het drama compleet maakte: het echtpaar aan het tafeltje naast me groette niet, hoewel ik bijna op hun lip zat.
Ik deed iets wat ik normaal nooit doe: inpakken en wegwezen.
In het volgende restaurant - waar de gasten wel groetten - nam ik een besluit. Straks in mijn dagelijks leven in Nederland mijd ik gelegenheden waar men elkaar niet groet. Beland ik er toch, dan verlaat ik met opgeheven hoofd het lokaal (of desnoods met de staart tussen de benen). Is zo'n gelegenheid onvermijdelijk - bijvoorbeeld een vliegtuig - dan geef ik zelf het goede voorbeeld door vriendelijk te groeten.
Mooi, deze reis heeft al één concreet besluit opgeleverd. Het lijkt wel een directieoverleg.
Had gisteravond overigens de indruk dat ik het enige levend wezen was in het kloostercomplex. Op de binnenplaats nog een sigaar gerookt. Je hoorde niets van de stadsgeluiden, alleen de vleermuizen kwamen laag overvliegen.
Nog een laatste blik op de kathedraal |
Maar eerst nog een kopje koffie tegenover de Jacobskerk |
Nog 2400 km? het worden er eerder meer dan minder |
Kanaal van Marne naar Aisne |
Na 6 km is er al weer koffie |
Beeld uit mijn jeugd: vakantie in Frankrijk |
Een tegemoetkomende automobilist toetert naar me. Wat doe ik verkeerd? Als hij langsrijdt, steekt hij zijn duim naar me op. Hij vindt zeker dat ik goed bezig ben. Dat vind ik eigenlijk zelf ook wel.
Ander landschap dan gisteren |
Al is het wel goed opletten op de bewegwijzering |
Er wordt veel hout gekapt. Staatsbosbeheer - in Frankrijk Organisation Nationale Forestiere - is niet meer van de staat en moet haar eigen broek ophouden. Ze doet dat met pijn in het hart. Wat voor bossen laten we onze kinderen na? Vraagt ze zich af.
De bosarbeiders zijn bijna allemaal ingevlogen Belgen. Ze horen het bos weer netjes achter te laten maar doen dat eigenlijk nooit. Vandaar die kapotgereden wegen van vorige week.
Door het woud van de maagdelijke eik |
Staatsbosbeheer moet haar broek ophouden door houtkap |
Zo ook in Germaine. De enige bakker is dicht en de Chambres de Hotes nemen de telefoon niet op.
Er is wel een station, maar hoe laat er een trein komt? Er hangt een plakkaat van de Franse Spoorwegen, maar dat is door de vele uitzonderingen praktisch onbegrijpelijk.
Ik ga maar op een bankje zitten. Er komt lange tijd geen enkele trein langs. Na twee uur gaat ineens een display branden. De volgende trein komt om 16.06 uur.
Ik heb geen kaartje, dus ik wacht tot de conducteur uitstapt. Die vindt het echter de moeite niet om uit te stappen op deze desolate halte. Opschieten, zo meteen rijdt de trein nog weg zonder mij.
Na uren wachten komt er een trein |
Het is hier de hoofdstad van de Champagne. Reims is meer de hoofdstad van de peperkoek.
Prima hotel, met bar en restaurant, maar of ik op deze manier goed bezig ben?
Voor straf voor morgen geen ontbijt besteld. Lopen, lopen, altijd maar verder zonder treinen.
Uitzicht vanuit mijn venster |
P.S Op hoge hakken naar Santiago is een bijzonder aardig boek van Cathelijne Paulus van Pauwvliet
Mooi, zo'n hurktoilet. Voor als je er nog eens een tegenkomt, vind je hier de gebruiksaanwijzing: http://www.hurktoilet.nl/hurk.php
BeantwoordenVerwijderenGegroet, Andre!
BeantwoordenVerwijderenDus dat was een hurktoilet? Dan ben je wel buitengewoon avontuurlijk op reis. Ik had er nog nooit een gezien. Het lijkt me geen kansrijk exportartikel.
BeantwoordenVerwijderenHartelijke groet,
Irene